...een omgang met paarden welke vrij van dwang is en in het teken staat van wat wij de paarden kunnen bieden en niet anders om.
Alles wat we van een paard vragen is voor zijn best en alleen wat hij kan en wil aanbieden.
❓Hoe ziet dat in de praktijk eruit❓
• Het paard is naar mogelijkheid ten allen tijde los en vrij om te kiezen of hij wil meedoen of niet.
• Een ‘nee’ van een paard en zijn grenzen worden altijd gerespecteerd.
• de sleutel tot succes is geduld en zelfreflectie.
• lichamelijke training dient als doel de gezondheid van het paard, niet het plezier van de mens.
• de doelen van de oefening zijn op vriendschap, plezier en respect gebaseerd - niet op waardering van buiten.
Force free en selfless is empathie.
We kijken empathisch naar ons paard en beoefenen (force free, selfless) empathic horsemanship.
Ik heb er bewust voor gekozen om het zo te noemen, in plaats van het oorspronkelijke natural horsemanship wat wel aan de basis ligt.
Waarom?
Omdat natural horsemanship geen beschermde of vaste begrip is en elk trainer er een eigen invulling aan geeft. Helaas horen onder de term "natural" ook opvattingen die ik niet kan en wil steunen of gebruiken.
Natural staat voor het overnemen en gebruiken van de natuurlijke eigenschappen en het gedrag van het paard. In natural horsemanship wordt naar de omgang van paarden onderling en de paardentaal gekeken en dit weer vertaalt naar menselijk gebruik. Dat staat vooral in tegenstelling met traditionele trainingsmethodes die afgestemd zijn of op menselijke doelen en begrippen van leren en communicatie.
De basis van dit natuurlijk gedrag is bijvoorbeeld het wijken en volgen - en elementair principe van paarden onderling. Een paard levert druk op - bijvoorbeeld door zijn oren plat in de nek te leggen en zijn achterhand te draaien - en een ander paard wijkt ervoor om de druk uit te wijken.
Maar druk kan voor vele dingen staan: subtiele bewegingen of intenties, en groot gebaar of zelfs een klap met een hoef. Daarom is druk voorzichtig te benaderen. In de handen van de mens kan druk ook snel een straf worden.
Daarom kies ik voor een iets andere benadering van natural horsemanship. Eentje die ons bewust laat blijven dat wij nog steeds mensen zijn en niet altijd mogen handelen als paarden onderling.
Als wij met een paard werken weet ook het paard dat wij geen paard zijn - maar en mens. Wij hebben geen oren op ons hoofd die signalen kunnen sturen. En ons ogen zijn niet aan de zijkant maar voorkant van ons gezicht. Ons lichaam is hoog en lang en niet breed en horizontaal als een paard. Onze signalen in "paardentaal" kunnen nooit zo duidelijk zijn als die van een paard. Een paard krijgt dus niet zo snel de kans om druk te wijken als het met ons zeldzame wezens werkt. De algemene formule van "de druk verhogen tot dat het paard wijkt" eindigt zo vaak in geweld.
Maar als we 'mens" blijven in het werk met een paard kunnen we een ander weg vinden. We gebruiken empathie om te begrijpen hoe het paard ons begrijpt, leest en ervaart. We begrijpen dat druk stress oplevert en stress iets is wat wij niet willen in het training. We blijven dus force free want we willen dat de paarden erbij baat hebben - niet wij, selfless.
Stress maakt adrenaline aan en stuurt het paard in zijn 'fight of flight' modus. Deze lichamelijke staat maakt dat zijn brein incapabel word om te leren en fijn te communiceren. In empathic horsemanship willen we stress en angst, dus grote druk, altijd vermijden.
Maar wat kunnen we doen om een paard iets aan te leren als we geen druk kunnen gebruiken?
Gelukkig heeft de psychologie er al lang een antwoord op gevonden: positive reinforcement.
Positive reinforcement omschrijft de psychologie van het leren dat positieve bekrachtigers gebruikt (in plaats van bijvoorbeeld positieve straf of negative bekrachtiger) Positief en negatief worden hierbij in de mathematische zin gebruikt - je voeg iets toe of neemt iets weg. Bij dieren werkt positief versterken het best met voer beloning. Maar dat is niet alles. Bij clickern koppelen we de positieve ervaring van het voer en het darmee goed doen van een oefening aan een ‘click’, een externe cue.
Paarden (en honden) leren onwijs snel deze click als beloning te ervaren. Het gaat dus toch om meer als snoep: het begrip en de plezier van het gevoel iets “juist en goed te doen”. Dit is een enorme innerlijke motivatie voor een paard en de snelste methode nieuw gedrag aan te leren.
Innerlijke motivatie - ook intrinsieke motivatie genoemd - heeft nog meer positieve bijwerkingen. Het paard ervaart dit als zelfbeschikking, verantwoordelijkheid, vertrouwen en begrip. Het sterkt je band met je paard en zijn (en jou) zelfbewustzijn.
Clicker training is geen trucje, maar een geaarde manier op ooghoogte om met je paard op vrijwillige basis samen te werken - zo dat het voor iedereen plezier betekent.
Sinds ik met Damiro clicker is hij een ander paard geworden en kunnen we zelfs traumata overwinnen.
Belangrijk is dat je de techniek wel beheerst. Je laten overrompelen, bedelen en verkeerde timing laten je snel de weg kwijtraken!
Wil jij een dwang vrije en liefdevolle omgang met je paard leren?
Het maakt niet uit waar jullie vandaan komen, of je opnieuw begint of overstapt van een andere manier.
Of misschien heb je een paard wat in de laatste tijd vaker ‘nee’ zegt en vraagt om verandering. Of zelfs een paard met een moeilijk geschiedenis of trauma.
Paarden zeggen niet zonder reden ‘nee’ en het loont altijd dieper erin te kijken. Als horsemanship trainer en systemisch coach kunnen we met zachte ogen en een open hart naar jullie relatie kijken.
Tijdens een basis grondwerk cursus leren jullie de basis voor een veilige en gezonde relatie tussen paard en mens. Vanaf hier kan je alle kanten op en heb je ten alle tijden en betrouwbare vriend aan je zijkant.
Wil je verder gaan? Dan kan je met een geavanceerd grondwerk cursus de basis van vrijheidsdressuur leren en je paard erop voorbereiden om met Sidepull of Neckrope te gaan rijden.
Ben je bereid om nieuwe wegen te gaan en jullie relatie te verkennen en te verdiepen?
Neem dan vandaag nog contact op.
Comentarios